Fototapeter

Med en fototapet har du möjligheten att ge ditt hem en personlig prägel. Kanske vill du minnas den senaste semestern länge och har ett foto därifrån som passar bra som fototapet. Det finns också ett stort utbud av fototapeter där du istället använder professionella fotografers fotografier. Det går nu även att kombinera fotografier ihop med designade mönster, allt för att för att göra en så unik fototapet som möjligt.

Fototapet

Fototapeter var mycket populära som fondväggar under 70-talet. Ofta var motivet en tropisk strand med palmer som hängde ut över vattenbryndet. Nu för tiden är motiven många, men storstäder som Paris och New York är populära. Brooklyn Bridge är en favoritmotiv för många.

Den stora skillnaden mellan fototapeter och traditionella tapeter är att mönsterbilden är obegränsad. Även antalet färger som kan användas samtidigt är i stort sett obegränsat. Detta beror på att traditionella tapeter trycks med valsar och dennas omkrets begränsar mönsterbilden. Moderna fototapeter trycks digitalt där CMYK-färger blandas för att få till en näst intill obegränsad färgblandning. Denna teknik använder inte valsar vilket gör att mönsterstorleken endast begränsas av väggens höjd och längd. Dessutom gör dagens moderna teknik att det går att tillverka riktigt billiga fototapeter med högkvalité.

En fototapet delas upp på olika tapetvåder som limmas direkt på väggen. Tapetseraren anpassar våderna så att de passar in i varandra så att de tillsammans sida vid sida bildar det hela motivet. Vanligtvis tapetserar man inte alla väggar i ett rum med fototapet, utan den får pryda en vägg och bilda en så kallad fondvägg.

Idag med dagens teknik att framställa fototapeter på. Kan man med fördel använda fototapeter både i hemmet och i företaget, detta eftersom de kan fylla en roll som både dekorativa o informativa. Moderna fototapeter och för all del även moderna tapeter är relativt enkla att ta bort från väggen. En del har bara ett lätt häftämne och andra får man riva loss med rippoff effekt.